Eiropas Parlaments ar 563 balsīm "par", 7 "pret" un ar 17 balsīm "atturas" ir apstiprinājis savu nostāju par surogasiju, kas tagad oficiāli tiek uzskatīta par izmantošanu jeb ekspluatēšanu un cilvēku tirdzniecības sastāvdaļu.

Tādējādi Eiropas Parlaments ir ratificējis 2023. gada oktobrī pieņemto regulu pret surogasiju, ar kuru šis "jaunais noziegums" tika iekļauts Eiropas Savienības direktīvā par cilvēku tirdzniecības apkarošanu.

Regula arī atbalsta vienošanos, par kuru šī gada sākumā paziņoja Eiropadome un kurā ierosināts ne tikai surogātmātes, bet arī piespiedu laulības un nelikumīgu adopciju atzīt par ekspluatācijas veidiem, kas arī ietilpst cilvēku tirdzniecības definīcijā. Cilvēku tirdzniecība "ir noziedzīgs nodarījums, kam ir augstas cilvēciskās izmaksas", teica Beļģijas (Eiropas Savienības Padomes rotējošās prezidentvalsts) tieslietu ministrs Pauls Van Tigčelts (Paul Van Tigchelt).

"Šis ļoti nepieciešamais direktīvas jauninājums labāk sagatavos dalībvalstis cīņai pret šo briesmīgo noziegumu visās tā izpausmēs," viņš piebilda. Rezolūcija paredz sodus līdz 5 gadiem par šādām darbībām un līdz 10 gadiem, ja darbības tiek uzskatītas par smagiem pārkāpumiem.