ASV Floridas štata gubernators Rons DeSantis ceturtdien parakstījis tiesību aktus, kas iedzīvotājiem dos iespēju vērsties tiesā, ja viņu rīcības vai uzskatu dēļ, tostarp par reliģisko praksi, viņus sodīs bankas.

Likumprojekts nostiprinās Floridas iedzīvotāju aizsardzību pret bankām, kura varētu mēģināt uzspiest ESG novērtējumu uzlabojošu uzvedību (un tādā veidā uzlabot bankas atbilstību tā sauktajam vides, sociālās un pārvaldības politikas novērtējumam), tādējādi atsakot pakalpojumus par noteiktām darbībām. Tiesību akts papildina jau spēkā esošo likumu ar noteikumiem, kas nosaka, ka “nedroša un nepamatota prakse” ir ne tikai atteikt vai atcelt, bet arī “apturēt vai pārtraukt” pakalpojumu sniegšanu kādai personai, pamatojoties uz to politisko nostāju, reliģiju vai citiem faktoriem, kuri nav “objektīvi un balstīti uz risku”.

DeSantis minēja dažus piemērus, kuri kalpoja par ieganstu šādam likuma papildinājumam. Viņš teica: “Organizācija “Mammas par brīvību” (“Moms for Liberty”) Floridā un visā valstī aktīvi darbojas izglītības jomā, aizstāvot vecāku tiesības un labas mācību programmas. PayPal bez iemesla iesaldēja viņu kontu.” Viņš arī izcēla, ka Nacionālajai reliģiskās brīvības komitejai (“National Committee for Religious Freedom”), bezpeļņas organizācijai, kas cīnās par reliģisko brīvību, tika slēgts bankas konts, “jo viņi nevēlējās atklāt savu ziedotāju sarakstu”.